MINDEN KÉRDÉS EGY HELYEN

MENNYI IDŐVEL KORÁBBAN FOGLALJAK A FOTÓZÁSRA IDŐPONTOT?


Minél korábban.

Nagy általánosságban elmondható, hogy 1-1,5 hónappal korábban már be vannak írva a munkák a naptáramba. Ezek persze változhatnak (lemondás, betegség, egyebek miatt), de erre nem érdemes alapozni!

Érdemes azt is számításba venni, hogy szabadtéri fotózás esetén alkalmazkodnunk kell az időjáráshoz, így akár tolódhat is a fotózás. Beltéri fotózás esetén pedig igazodni kell a terem foglaltságához.

+ Nem szeretem azokat a kellemetlen helyzeteket, amikor nagyon szívesen készítenék el egy anyagot, de előtte egy nappal, vagy egy héttel kapom az S.O.S. üzenetet és nem tudom elvállalni, mert aznap már tele vagyok. Nekem sem jó érzés! 😔

HÉTKÖZNAP VAGY HÉTVÉGÉN?


Hétköznap: a legtöbb időpontot hétköznap tudom adni. Ilyenkor rugalmasabban tudunk közös pontot találni.

Hétvégén: a hétvégi időpontok a családi fotózások részére vannak fenntartva (illetve a saját családom, szabadidőm), a vállalkozók/cégek számára a hétköznapok állnak rendelkezésre.

Melyik napszakban érdemes fotózni?


A tapasztalat azt mutatja, hogy a délelőtti órák, a 10, 11 a legoptimálisabb.

Addigra mindenki letudja a reggeli indulást, gyerekeket, van idő elmenni a sminkeshez/fodrászhoz és nem kell hajnalban kelni.

A kora délután is jó lehet, ha előtte nincs tele pakolva a naptárad feladatokkal és lazább napod van.

A délutáni, esti időszak viszont nem a fotózásokra lett kitalálva!

Munka és egész napos rohanás után fáradt, enervált, kedvetlen lesz mindenki, és a háta közepére kívánja, hogy a legjobb formáját hozza. Tele van az ember feje gondokkal, megoldandó feladatokkal, amiket nem tud hipp-hopp az ajtón kívül hagyni. Arról nem is beszélve, hogy kellően nyúzott és fáradt lesz az arcunk estére, hiába a szép smink.

HOGYAN VÁLASSZAK STÚDIÓT? SEGÍTESZ?


Természetesen segítek! De az alap ihletet Te adod!

A foglalást megelőzően átbeszéljük, hogy milyen témához kell passzolnia a képeknek, milyen színeket, stílust keressünk háttér gyanánt, hol és hogyan fognak felhasználásra kerülni a fotók. Ezek alapján küldök neked alternatívákat, amelyekből születik a végleges döntés.


Mire figyelj?

Amikor átküldök neked stúdió linkeket, az alábbiakat gondold át, amikor megnézed a képeket:

 • tetszik-e az összhatása a teremnek,
 • stílusában illik-e hozzád, a weboldaladhoz (ha van egy világos, modern weboldalad, ne válassz hozzá rusztikus, vagy sötét helyszínt)
 • tetszenek-e a dekorációk (azt érdemes figyelembe venni, hogy a dekorációk elmozdíthatók, így nem muszáj minden képen megjelenniük, a csillár viszont marad a helyén)
 • a teremben fellelhető színek változatlanok maradnak, egy picit fognak finomodni az utómunka által, de ettől még az alapok megmaradnak - így a hupi lila háttér hupi lila marad, az őrült piros szék őrült piros lesz.


Hallgass az ösztöneidre és az első benyomásra!

Ha pedig egyik sem tetszik, amit javasoltam, akkor sincs baj! Annyit tegyél, hogy megfogalmazod nekem, pontosan mi az, ami nem jön be.

Hozhatok magammal kísérőt?


Ha nem muszáj, akkor kérlek, NE!

Nem, nem azért, mert engem zavar, hanem azért, mert Téged fog zavarni! 😊


Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy a kísérők általában

 • untakoznak
 • túlpörögnek.


Egyik véglet sem az igazi!

Mindkettő esetén zavarja a modellemet a koncentrálásban és abban, hogy kellően el tudja magát engedni! Ha csak kettesben vagyunk, sokkal nyíltabb, őszintébb gesztusok, és beszélgetések alakulnak ki, mint amikor valaki árgus szemekkel bámul minket menet közben, folyamatosan beleszól a fotózásba, vagy láthatóan utálja, hogy ott kell lennie, és az arcára van írva minden.

Hol van lehetőség átöltözni?


Stúdióban: a termek úgy vannak kialakítva, hogy teljesen privátak, nem osztozunk senkivel, így a termen belül könnyedén át lehet öltözni.


Hotelben: ha szobában fotózunk, akkor ott a legpraktikusabb öltözni. Amennyiben csak a hotel közösségi tereit használjuk, akkor általában a hotel mosdóját használjuk erre a célra.


Kültér: az összes közül mindig ez a legizgalmasabb. Általában kávézókban, autóban, bokor mögött zajlik az átöltözés, vérmérséklettől függően. 😁

hány szett ruhával készüljek?


Erre a kérdésre elég nehéz így látatlanban pontos választ adni.

Függ a fotózás idejétől, típusától, felhasználás módjától.


DE, amit biztosan el tudok mondani, hogy 2 szett kényelmesen belefér egy órába.


Aggodalomra semmi ok, minden esetben egyeztetünk és segítek a ruhák kiválasztásában, ha nincs kéznél stylist.

mi lesz a hajammal?


A tapasztalat azt mutatja, hogy a haj kérdés erősen megosztó, mert egészen egyéni, ki, mennyire szereti, ha idegenek babrálják.

Van, aki simán belemegy, hogy olyan ember nyúljon a hajához, akivel még sosem találkozott, de van olyan is, aki csak a saját fodrászában bízik meg.


Ezért két megoldásra is van lehetőség:

 1. A fotózás napján a sminkes lány készít egy kis hajigazítást: frissen mosott hajjal érkezel, amivel több mindent lehet kezdeni - kiegyenesítés, göndörítés, összefogás (hajmosás nem történik).
 2. Haj típus függően előző nap, vagy a fotózás napjára kérsz időpontot a fodrászodtól és beszáríttatod olyanra, amilyen a legjobban tetszik neked.

kell sminkelni?


Igen, javasolt!

Ha rutinos vagy, elkészítheted magadnak is, de a legnagyobb eredményt egy professzionális sminkessel éred el!

Tudom, hogy sokan vagytok vele úgy, mint én, hogy a hétköznapokon nem viseltek sem alapozót, sem rúzst és idegenkedtek az egésztől!

Teljesen megértem!

DE nézdd a képek szempontjából!

Az alapozó, egy szépen kiemelt szem, egy jól kiszínezett száj azért van, hogy az egyéniségedhez hozzá adjon és az egyenetlenségeket korrigálja.

Fotós szemmel azt jelenti, hogy kapok egy homogén arcot, amin a legszebb részek vannak kiemelve.

A smink nem azt jelenti, hogy több réteg maszkot kapsz, hanem azt, hogy a legszebb énedet kapod meg aznapra.

Szuper sminkesekkel dolgozom, akik teljes mértékben a természetes vonalat képviselik!

Mennyivel hamarabb érdemes érkeznem?


Stúdió esetén 15 perccel korábban, szabadtér esetén 10 perccel hamarabb érkezz.


A stúdiónál vedd figyelembe:

 • minden óra egészkor engednek be a terembe
 • ha elkésel, a saját idődből veszel el
 • egész előtt 5-10 perccel kopognak, ekkor el kell kezdeni összeszedni a ruhákat, kiegészítőket, mindent és egészre el kell hagyni a helyiséget!


Szabadtéri fotózás esetén:

 • ha elkésel, bele fog számolódni a fotózás idejébe a késés.

mit vigyek magammal?


Egy hatalmas bőröndöt, amiben a fél ház benne van! 😂

Viccet félretéve, a ruhákon és cipőkön kívül, sok olyan kis apróságot, amik hozzád köthetők. Ezekről komplett listát küldök a fotózás előtt.


filterezhetem a megkapott képeket?


NEM!

HATÁROZOTTAN NEM NYÚLHATSZ BELE UTÓLAG A KÉPEKBE!


Miért?

Azért, mert egy hivatásszerűen dolgozó fotográfus munkája akkor áll össze egy kerek egésszé, amikor már megtalálhatók a képen az utómunkájának a nyomai.

A színek, fényelés, vágás az ő stílusát képviselik, ettől válik egyedivé.

Te pedig nagy eséllyel ezek miatt a beállítások miatt választottál engem (ha nem is tudtad pontosan, hogy miért tetszenek a fotóim, akkor is).


Ha ezek után belenyúlsz és átszínezed a fotóimat, azzal egyrészt, tönkreteszed a munkámat, másrészt, azt jelzed, hogy nem tetszik, amit kiadtam a kezemből.


Ezért kérlek, tiszteld a munkámat és ne piszkáld!

mennyi idő alatt kapom meg a képeket?


Az átlag átadási idő 2 hét.

Előfordul, hogy kevesebb, de időszak és munkamennyiség függő, hogy miként alakulnak a napjaim. A fotózás mellé a retusálási napok is előre be vannak nálam írva, ezért a 2 nap múlva megjelenő üzenet, miszerint holnapra kell egy kép az XY magazinba, nem fog működni.

A többiek számára is ugyanolyan fontos, hogy megérkezzenek a fotók, és neked sem esne jól, ha a te képeid később lennének elkészítve valaki más miatt, aki "kikunyizta", hogy előre vegyem az anyagát. Ugye? 😉